J Y L L A N D

JYLLAND

2018

Konstresa till Århus och Skagen

SÅ VAR DET DAGS FÖR en ny inspirerande konstresa. Start med buss från Hamntorget och så färja över till Helsingör och sen vidare till Själlands udde. Här väntade en ny färjetur med Express 2, en stor rymlig bilfärja byggd i Tasmanien. Kaffet smakade gott under överfarten till Århus.


Bussen körde oss därefter direkt till Ebeltoft där vi besökte stadens Glasmuseum som Finn Lynggaard har initierat. Tidigare fanns många små glasbruk i Skandinavien för alla konstnärer, men nu är det svårare. 1986 invigde drottning 

Ebeltoft, Glasmuseet

Margrethe nuvarande museum där flera skandinaviska glaskonstnärer nu kan få visa sina verk. Drottningen är också museets protektor. Vi fick se mycket spännande glaskonst.


Århus, Den gamle by

Efter en god lunchmacka åkte vi tillbaka till Århus där en guide mötte upp. Under stadsrundturen kunde vi tydligt se varför Århus kallas ”Den gröna staden”. Stora träd, vatten, grönområden, ja t o m en skog fanns inom stadsgränserna. Många sportaktiviteter pågick i staden med avstängda gator, varför stadsturen blev lite avkortad. Vi stannade bussen och gick igenom Den gamle by, ett friluftsmuseum mitt i staden. Grunden är en botanisk trädgård som sen fått renoverat/uppbyggt massor med äldre hus gator och torg. Tre tidsåldrar – i en by! Påminner om Skansen eller Fredriksdals friluftsmuseum där besökaren interagerar med människor från olika tidsepoker.


Marselisborg Slot, Torso, Prins Henrik

I ett stort grönområde stannade vi och gick in i parken till Marselisborg Slot, drottningens sommarslott. Här fanns många fina skulpturer att se. Bl a Prins Henriks Torso och på håll såg vi flera andra skulpturer av prinsen.

Prins Henrik var en mycket duktig konstnär och samlare av främst afrikansk konst. Han har också skrivit poesi och översatt böcker från franska till danska. Flera skulpturer finns runt om i Danmark samt i parken till hans vinslott i Caix. Fabeldjur, människor eller geometriska figurer skulpterar han mest. Konstkritiker rosar honom mycket men han fick som bekant, stå ett steg bakom drottningen. Det var hennes konst som skulle lyftas fram.


Århus, Sirene, Prins Henrik

På hemväg till hotellet kunde vi se arkitekt Möllers stora universitet i gult tegel från 1949 och Århus Domkyrka samt Rådhuset ritat av Arne Jacobsen. Nere i nya hamnområdet stod Sirene, ännu en av Prins Henriks statyer. Den kallas också för ”Århus lilla havsfrue”.




Skagen, Anchers hus

Efter en god middag sov vi sen gott i våra ”Hytter”. Klockan 08:15 kom så bussen nästa dag för avfärd till Skagen. Vi började med ett besök på Skagens museum. Här visas de mest kända verken av Ancher, Kröyer, Tuxen och Drachmann m fl. Ett måste för alla som inte redan varit där. Rekommenderas!! Efter lunch blev det besök i Anchers hus och i Drachmanns hus. Här verkar det som tiden stått stilla. Interiörerna kände vi igen från flera av målningarna inne på Skagenmuseet.

 

Glenn och Bo, Skagen

Ett besök ute på Grenen är ett annat måste då man är i Skagen. Vi stannade och kikade först på Drachmanns grav, inbäddad i en sanddyna (vilken utsikt han har!?) och sen vandrade många av oss ut och upplevde mötet mellan Skagerack och Kattegatt. Några tog Sandormen ut till Grenen.




Skagen, den igensandade kyrkan

På hemvägen stannade vi för att kort besöka Sankt Laurentii kyrka, även kallad Den igensandade kyrkan. Kvällen hade vi på egen hand.







Moesgaard museum

Nu var det plötsligt morgon den tredje dagen. Bussen tog oss till Moesgaard museum, ritat av arkitekt Henning Larsen. Museet ligger strax utanför Århus. Flera av deltagarna utropade spontant att ”det liknar Operahuset i Oslo”. Konsföreningen var i Oslo på besök för några år sedan.




Moesgaard museum, Grauballemannen

Moesgaard är ett historiskt museum specialiserat på arkeologi och etnografi där besökarna får lära sig om bl a människans utveckling. Det var mycket mer spännande och intressantare än vad reseprogram förespeglade. De levande dör – men de döda lever vidare hette en utställning. Vi imponerades av Grauballemanden från järnåldern 500 f. Kr. – 800 e. Kr funnen i Offermosse.


Kunsthal Aarhus, Tungan

Nu var det dags för Kunsthal Aarhus, ett modernt och innovativt center för samtidskonst med focus på ny och exprimenterande konst. Utställningen nu var med unga konststuderanden och tur att vi hade en bra guide som kunde förklara vissa verk. Många prövade och lägga sig på den mjuka tungan ”Nogen må lytte, hvis noget skal SES” och lyssna till en mjuk, viskande röst.


Efter lunch promenerade vi till ARoS art Museum, där konstnären Olafur Eliasson placerat sitt verk ”Your rainbow panorama” från 2011 högst upp. Verket har snabbt blivit ett stadsmärke. Många av oss startade besöket med en rundtur i verket. Århus ses i regnbågens alla färger när man går runt.


ARoS, Boy, James Rosenquist

Vi uppehöll oss länge vid popkonstnären James Rosenquist olika verk. James dog 2017 och var lika stor som Andy Warhol. Specialutställningen No Man is an Island hade gjort att museets berömda skulptur i glasfiber Boy hade flyttat från entrèn till plan sex, hur det nu gått till. Det finns inte bara modern konst på ARoS utan även en stor samling av klassiska konstnärer.


Århus by night

Middagen på kvällen på restaurang KöD var riklig och jättegod. Varmt och gott på natten i vår ”Hytt” men man somnade ändå gott efter en lång konstdag.






.

Asger Jornmuséet, Silkeborg

Så kom dag fyra och vi checkade ut och klev upp i bussen för färd till Silkeborg och Jorn museum. Konstnären Asger Jorn har gett namn åt museet samt donerat mycket konst hit. Han föddes 1914, var bror till Jörgen Nash och dog 1973. Han ligger begravd på Grötlingbo kyrkogård på Gotland då han var bosatt på ön under sina sista år. Han ingick på 50 talet i COBRA-gruppen. ”Jorn var vild med lera” som guiden sade. Han besökte Picasso på 40-talet och blev inspirerad av hans keramisk konst. Det kunde vi också tydligt se. Han inspirerades också av barns sätt att hantera form och färg.


Trapholt museum, Kolding

Nu for vi till Kolding och resans sista museum – Trapholt museum. Vi startade i trädgården och Arne Jacobsens nyrenoverade sommarhus. Det var en typiskt Arne Jacobsens design över alltsammans. Museets permanenta samling omfattar ikonisk dansk möbeldesign och konshantverk. Vi kände igen flera stolar och andra kontverk vi sett på övriga resor och museum. Vem har inte haft en Arne Jacobsen sked ”lånad” från en resa med SAS??

 

Århus, ny arkitektur i hamnen

Sammanfattning: Resan var mycket inspirerande och innehållsrik. Guiderna på alla ställena var mycket kunniga och engagerade. Århus med alla sina grönområden och 35 000 studenter var mycket ungdomlig, vacker och lockande. Fin blandning av gammal och ny arkitektur. Att sen vädret var strålande var dag, gjorde inte resan sämre. Oturligt nog hann vi inte gå in i domkyrkan och se alla vackra målningar som finns där inne. Får bli nästa gång. Åker gärna hit igen.


Ulla-Beth Nilsson